Ce taxe se achita pentru ambalaje si pungi?

Un adevarat cosmar pentru antreprenori il reprezinta depunerea declaratiilor de mediu, pe langa costul lor efectiv. Cei mai multi nu depun aceste declaratii din lipsa de timp sau nestiinta, nu neaparat din rea vointa sau din lipsa de bani.

pungi biodegradabile si compostabile

Unde se achita ecotaxa si taxa de mediu?

 

La AFM, Administratia Fondului de Mediu, declaratiile se depun online. Pentru ambalaje se depune o declaratie pentru plata de 2 lei/kg de ambalaj pus pe piata nationala. Se considera ca cel care pune pe piata nationala ambalajele este cel a carui sigla sau semn distinctiv este imprimat pe acel ambalaj.

Asadar, daca avem ambalaje neimprimate, declaratia o depune producatorul sau importatorul ambalajului. Daca ele sunt personalizate cu un semn distinctiv sau marca dvs. Logo sau alta imprimare, atunci sunteti considerati ca introduceti pe piata nationala ambalaje si prin urmare trebuie sa declarati acele ambalaje.

La pungile din plastic se achita 2 taxe, indiferent daca au maner sau nu. Prima taxa este de 0.15 lei/buc+tva si este numita ecotaxa. A doua taxa este cea de ambalaj care este tot de 2 lei/kg ca si la ambalajele clasice. Acestea se declara tot la AFM si va putem pune la dispozitie procedura.

 

Regula cu ‘’introducerea pe piata nationala’’ de la ambalaje se aplica si la pungi. Cine isi imprima semnul distinctiv achita si ecotaxa. Daca nu sunt imprimate obligatia revine producatorului sau importatorului.

La randul sau, producatorul/importatorul trece separat pe factura fiscala ecotaxa in valoare de 0.15 lei/buc+tva si o incaseaza de la cumparator. Aceasta ecotaxa trebuie marcata si pe bonul fiscal, astfel utilizatorul final sa o achite.

Pentru ce produse nu se achita taxa de mediu?

Taxa de ambalaj se achita pentru toate ambalajele, fie ambalaje din plastic, hartie, biodegradabile, trebuie declarata taxa de 2 lei/kg.

Achitam taxa de mediu si pentru ambalaje biodegradabile?

DA!

Ecotaxa nu se achita pentru pungile biodegradabile care respecta standardul European EN13432. Foarte important de precizat este ca pentru aceasta este nevoie de un buletin de incercare acreditat la nivelul uniunii europene. De cele mai multe ori, producatorii sau importatorii elibereaza o declaratie precum ca pungile sunt biodegradabile. Aceasta fara un buletin de analiza nu are nicio valoare.

Asadar pentru pungi biodegradabile fara ecotaxa, va stam la dispozitie pe siteul nostru https://www.pungi-biodegradabile.com/. Pungile sunt acreditate la nivel European de Tuv Austria si respecta standardul european EN13432.

Granula biodegradabila este 100% biodegradabila si compostabila, este produsa din resurse regenerabile, din amidon de porumb. Imprimarea se face cu o vopsea biodegradabila care este prietenoasa cu mediul, rezultand un produs biodegradabil si compostabil.

Fie ca vorbim de ambalaje din plastic sau biodegradabile, facem apel la o utilizare responsabila iar dupa utilizare sa fie sortate si aruncate la pubelele destinate acestora. Atat pungile biodegradabile cat si pungile din plastic se pot recicla si se pot reutiliza.

Pungile de la Pungescu reprezinta o alternativa pentru pungile din plastic prietenoasa cu mediul.

Pentru comenzi asteptam sa completati formularul nostru de comanda pe care il gasiti pe prima pagina a site-ului.