Legislatie pungi biodegradabile 2019

De la 1 ianuarie 2019 sunt interzise spre comercializare pungile din plastic cu maner, cu grosimea foliei mai mica de 50 microni. Fie sacose produse din plastic virgin, fie din plastic reciclat, toate pungile sub 50 microni sunt interzise.

Legislatie pungi plastic 2019-2020

Ecotaxa a fost majorata de la 0,1 lei/buc la 0,15 lei/buc+tva. Odata cu modificarea Ordonantei de urgenta nr. 196/2005 si a legii 249/2015 a fost introdusa ecotaxa la toate formele de pungi, inclusiv la cele fara maner, care pana acum nu intrau sub incidenta ecotaxei.

Obligatia de a declara ecotaxa de 0,15 lei/bucata revine beneficiarului. Pentru orice punga imprimata cu semn distinctiv sau logo, obligatia de a achita ecotaxa catre fondul de mediu, revine beneficiarului.

Fabricile si importatorii de pungi imprimate declara ecotaxa numai daca pungile sunt imprimate cu mesaje generale.(ex. ”La multi ani”; ”Thank You”; ”Sarbatori Fericite”…etc);

Declaratiile privind ecotaxa se depun online, la Administratia Fondului de Mediu. Va stam la dispozitie cu procedura privind declararea pungilor.

Legislatie ambalaje

Pentru toate ambalajele/pungile se depune declaratia pentru taxa de mediu de 0.2 lei/kg. Aceasta taxa se achita indiferent daca sunt din materie biodegradabila sau nu. Chiar si pentru pungile din hartie, plicuri sau alte produse de ambalat se depune si se achita taxa de ambalaj.

 

legislatie pungiPungile biodegradabile sunt scutite de plata ecotaxei. Lege pungi biodegradabile

Spre deosebire de clasicele pungi plastic, pentru care se achita o ecotaxa de 0,15 lei/buc+tva, pungile biodegrdabile sunt scutite de plata acesteia.

Fiecare comanda de pungi este insotita de un certificat de anailza prin care este precizat materialul din care sunt produse pungile biodegradabile.  Mare atentie, acest certificat trebuie emis de o societate abilitate in analiza, recunoscuta la nivel european. Acestea trebuie sa respecte standardul european EN13432. Ele fiind scutite de plata ecotaxei dar nu si a taxei de ambalaj de 0,2 lei/kg+tva. Pungile biodegradabile trebuie imprimate cu standardul european precum si cu sigla laboratorului de analiza.

Rezumam noutatile cu privire la pungi:

Sunt interzise pungi sub 50 microni,  folosite la transportul cumparaturilor, produse din plastic;

Ecotaxa este 0,15 lei/buc+tva pentru pungile din plastic, indiferent de marime/tip.

Ecotaxa se plateste si pentru pungile fara maner (Ex. pungi rola legume-fructe);

Sunt scutite de plata ecotaxei pungile biodegradabile, pungi care respecta standardul european EN13432;

Taxa de ambalaj in valoare de 2 lei/kg+tva se achita pentru orice tip de punga/ambalaj; inclusiv pentru cele din hartie, biodegradabile, plastic…etc.

Asadar cine consuma platic, plateste! Pungile biodegradabile sunt o alternativa prietenoasa cu mediul si sunt comparabile cu cele din plastic privind calitatea. Comandati pungi biodegradabile pentru a scapa de birocratia de a declara ecotaxa, comandati pungi biodegradabile pentru o mana de ajutor mediului.

Noi producem pungi biodegradabile, imprimate cu standardul EN13432, avem buletin de analiza si certificat valabil. Pungile sunt imprimate cu sigla TUV. Comanda cu incredere la pret de producator, livrare in maxim 7 zile.

Pentru pungile neimprimate sau cu mesaj general, pe documentul de achizitie trebuie evidentiata ecotaxa. Aceasta poate fi recuperata de la clientul final, obligatoriu marcata pe bon.

Mai multe informatii gasiti la A.F.M, administratia fondului de mediu, cu privire la pungi si taxele si declaratiile obligatorii.

Comandati pungi pe adresa de mail comenzi@pungi-biodegradabile.com sau la telefon 0742.024.141