Folosim pungi hartie sau alternative?

In ultima perioada au existat numeroase dezbtari pe tema: punga de hartie sau punga de plastic, biodegradabila? Desi mult timp s-a sustinut faptul ca o punga de hartie este mult mai prietenoasa cu mediul, din ce in ce mai multe studii ne arata ca lucrurile nu stau chiar asa. Aceste studii au tinut cont de raspunsurile la mai multe intrebari:

  1. Cat de multe energie este folosita in procesul de productie?
  2. Cat de rezistenta este punga (de exemplu, de cate ori poate fi refolosita)?
  3. Cat de usor este de recilat?
  4. Cat de repede se descompune atunci cand se arunca?

pungi hartie

Sa vedem impreuna principalele motive.

  1. Consumul de energie pentru producerea unei pungi de hartie este de patru ori mai mare.

 

Un studiu realizat recent de o Asociatie Irlandeza pentru Protectia Mediului arata ca este nevoie de pana la patru ori mai multa energie pentru a produce o punga de hartie.

Spre deosebire de pungile de bio/plastic despre care studiul arata sa sunt produse din reziduurile de ulei rafinat cele din hartie implica taierea masiva de copaci si de trei ori mai multa apa.

De asemenea, procesul de productie al pungilor de hartie genereaza un nivel mai ridicat de elemente toxice /poluanti in comparatie cu cel al realizarii celor din bio/plastic.

In plus, pungile de hartile sunt mai grele decat cele din bio/plastic ceea ce inseamna mai multa energie necesara pentru procesul de transport si, implicit, mai multe noxe.

Pentru a contracara aceste efecte, companiile care aleg sa produca pungi de hartie ar trebui sa ia in serios optiunea de intinerire a padurilor si inlocuire a copacilor taiati. In acest mod se poate contracara incalzirea globala si nivelul ridicat de carbon din atmosfera.

  1. O punga de hartie este mult mai greu de refolosit.

O punga de hartie ar trebui sa fie refolosita de minim trei ori pentru a echilibra minusurile aferente procesului de fabricatie. Acest lucru este destul de dificil datorita faptului ca hartia se distruge rapid. Mai ales atunci cand vorbim de folosirea ei la cumparaturi sau pentru a livra acasa produse alimentare ea se poate uda (nu este impermeabila) sau rupe ceea ce impiedica reutilizarea ei. In schimb, in cazul unei pungi de bio/pastic sansele disrugerii ei sunt mult mai mici. Acest lucru este deosebit de util si ajuta atat utilizatorul cat si mediul.

  1. O punga de hartie se recicleaza mai greu

Procesul de reciclare al hartiei poate fi ineficient, conform ultimelor studii in domeniu. De cele mai multe ori, pentru reciclare se poate consuma mai multa energie decat pentru producerea unei pungi noi. In plus, este necesara cu 91% mai multa energie pentru a recicla o jumatate de kilogram de hartie comparativ cu aceeasi cantitate de plastic.

Pe langa toate acestea, conform unor statistici recente, pungile de hartie produc cu 80% mai multe reziduuri solide.

sacose si pungi

  1. O punga de hartie nu se descompune mai rapid ca una de plastic atunci cand ajunge la o groapa de gunoi acologica

O data ajunsa la groapa de gunoi, o punga de hartie nu se descompune mai repede. Acest lucru se intampla deoarece acolo nu regaseste conditiile necesare. Lipsa luminii, a aerului si a oxigenului impiedica descopunerea motiv pentru care va ramane acolo aproape la fel de mult timp ca o punga de plastic.

Prin prisma ultimelor doua aspecte, sa analizam procesul de reciclare. Initial hartia este colectata, sortata manual sau automat, resortata pentru a fi scoase toate elementele realizate din alte materiale, spalata, transformata in reziduuri lichide, purificata, turnata, aplatizata, uscata, colorata sau inalbita, taiata, impachetata si repusa in circuitul comercial. Fiecare etapa include utilizarea unor echipamente de dimensiuni mari si a unei cantitati considerabile de energie care se bazeaza pe combustibili fosili. Chiar daca rezultatul este bun si hartia nu mai ramane intr-o groapa de gunoi, procesul de reciclare conduce la un nivel ridicat de poluare al apei si aerului.

Prin urmare, asa cum am putut vedea, daca pana in prezent ne-am simtit confortabil folosind o punga de hartie si presupunand ca asa ajutam mediul, este momentul sa reevaluam acest aspect si sa ne orientam catre alte variante.

Ce optiune mai buna avem?

Cu siguranta pungile din bioplastic sunt o solutie. Intr-adevar, orice tip de punga are la baza un proces de fabricatie ce foloseste resurse si elibereaza noxe. Nu a infirmat nimeni acest lucru. Dar intrebarea nu este daca sa folosim sau nu pungi ci mai corect ar fi: „Avand in vedere ca folosim resurse naturale, care este cel mai bun produs ce poate fi realizat cu ajutorul acestora?”

Raspunsul specialistilor – pungile biodegradabile ce pot fi personalizate. Acestea pot fi folosite de nenumarate ori. In loc sa fie aruncate sau reciclate, ele pot fi luate saptamanal la cumparaturi apoi sterse si pastrate pana sa urmatoarea utilizare.

Daca iti surade ideea, noi te putem ajuta. Iti punem la dispozitie numeroase optiuni atunci cand este vorba de tip, culoare, imprimare logo, creare design, etc. Iti oferim consultanta necesara pentru a-ti personalizate punga astfel incat sa fie unica si sa devina un puternic element de branding al afacerii tale, ajutand real si mediul inconjurator.